10 dyraste och eftertraktade ädelstenar i världen (2023)

10 most expensive and coveted gemstones in the world (1)

Ädelstenar har varit mycket värderade i samhällen genom historien.Dessa ädelstenar har använts som symboler för rikedom, kraft och status och är ofta förknippade med lyx och glamour.Läs vidare för att ta reda på vilka som är de dyraste ädelstenarna i världen.

Ämhetens sällsynthet och skönhet gör dem mycket värdefulla, och de kan hämta otroligt höga priser på auktion.Att investera i ädelstenar kan vara ett smart drag för dem som letar efter en långsiktig investering som kommer att ha sitt värde över tid.Inte bara kan ädelstenar uppskatta i värde, utan de kan också vara ett vackert tillskott till alla samlingar.

Till skillnad från andra typer av investeringar, såsom aktier eller fastigheter, är ädelstenar konkreta tillgångar som kan hållas och åtnjutas.De är också relativt stabila i värde och kan vara en bra häck mot inflation.

Det finns flera faktorer som bidrar till det höga värdet av ädelstenar.En av de viktigaste är en sällsynthet.Vissa typer av ädelstenar är oerhört sällsynta och kanske bara finns på några få platser runt om i världen.Denna knapphet kan öka priset, eftersom samlare och investerare tävlar om att förvärva dessa ädelstenar.

En annan faktor är kvaliteten på själva ädelstenen.Ädelstenar graderas baserat på ett antal kriterier, inklusive färg, tydlighet och skärning.En felfri, perfekt skuren ädelsten med livlig färg kommer att vara mycket mer värdefull än en sten med synliga inneslutningar eller tråkig färg.

Oavsett om du är en samlare eller en investerare, finns det många skäl att överväga att lägga till ädelstenar i din portfölj.Med sin sällsynthet, skönhet och värde är dessa ädelstenar verkligen ovärderliga.Med över 200 typer av ädelstenar som någonsin ska spelas in, här är de dyraste i världen.

10 av de dyraste ädelstenarna i världen

Vit diamant

10 most expensive and coveted gemstones in the world (2)

Pris: Upp till 15 000 USD per karat (cirka 20 000 SGD)

Från och med varje flickas bästa vän är diamanter en allestädes närvarande skatt som fick sin berömmelse genom trolovningen av ärkehertig Maximillian av Österrike med Maria av Bourgogne 1477. Han beställde den första diamantförlovningsringen någonsin, och snart anslöt sig varje europeisk adel. denna trend. Än idag återstår det att vara tradition att skänka kvinnor med en diamantring för att beteckna parets engagemang för varandra.

(Video) 15 Gemstones More Expensive Than Diamonds #2

Den mest ovärderliga vita diamanten som någonsin existerar är Kohinoor, så mycket att den verkligen inte har en prislapp.Betydelse "Mountain of Light" på persiska har diamanten haft sin rättvisa andel av kontroverser, från dess upptäckt till sitt nuvarande ägande.En del av Storbritanniens kronjuveler, Kohinoor härstammar från Indien.Länder som Indien, Pakistan och Afghanistan har krävt ägande och krävt att den återvände - men den brittiska regeringen har förnekat dessa påståenden och noterat att den var lagligt erhållen.

Gul diamant

Pris: Upp till 16 000 USD per karat (cirka 21 400 SGD)

Även om de kanske är några av de vanligaste färgade diamanterna, är gula diamanter fortfarande bland de dyraste ädelstenarna i världen.Den mest eftertraktade nyansen är kanariegul, som officiellt klassificeras som rena snygga gula diamanter, och dessa kan gå upp till 16 000 USD per karat.

Den dyraste hittills är Graff Vivid Yellow Diamond, som såldes för 16,3 miljoner US -dollar för 100,09 karat.Innan dess auktion uppskattade emellertid analytiker att stycket skulle säljas till 21 miljoner US -dollar.Av liknande kaliber är Tiffany Yellow Diamond, en av de största som upptäcks.Denna diamant är permanent bosatt i Tiffany & Co.s flaggskeppsbutik i New York City och har bara bärs av fyra kvinnor: amerikansk diplomat Mary Whitehouse på Tiffany Ball 1975;Audrey Hepburn förFrukost på Tiffany's;Lady Gaga vid 91: e Academy Award;och Beyonce - den första svarta kvinnan som pryder denna juvel - i ett samarbete med Tiffany.

Serendibit

10 most expensive and coveted gemstones in the world (4)

Pris: Upp till 18 000 USD per karat (cirka 24 000 SGD)

Först upptäcktes 1902 på Sri Lanka, denna ädelsten upptäcktes senast i Mogok -området i Myanmar.Serendibiter är en kombination av kalcium, magnesium, aluminium, kisel, bor och syre, och även om det inte ser ut som dina andra ädelstenar, är Serendibite verkligen en sällsynt ädelsten.I själva verket är det super sällsynt att det harEndast någonsin bryts tre gånger, med alla exemplar som mäter under en karat vardera. Serendibiter kan avge en rad färger, djupblått, svart till till och med grönt. De som utvinns från Sri Lanka kan också anlända i en attraktiv violett-blå nyans.

Grandidierite

10 most expensive and coveted gemstones in the world (5)

(Video) Top 10 | Most Beautiful and Expensive Gemstones in the World

Pris: Upp till 20 000 USD per karat (cirka SGD26 700)

Denna ovärderliga pärla hittades ursprungligen i södra Madagaskar.Beroende på hur du ser på den här stenen kan du se en värld av färger som varierar från blå-grön och mörkgrön, till och med blekgul.Även om det är en fantastisk syn att se, är smycken gjorda av denna dyrbara sten få och långt mellan, med syntetiska versioner skapade endast för forskningsändamål.

Även om dess hårdhet gör den lämplig för smycken, finns det inte många stenar av pärlkvalitet som bryts ut ur avlagringarna.Så att hitta smycken med denna dyra sten kommer att bli en sällsynthet.

Smärta

10 most expensive and coveted gemstones in the world (6)

Pris: upp till 60 000 USD per karat (cirka 270 000 RM)

Den dyraste ädelstenen utan diamant är paintiten, och det är en som få har hört talas om. Att säga att denna tegeltonade bijou är sällsynt är en underdrift. Sedan upptäckten 1951 sågs bara två exemplar under de kommande decennierna. På senare tid öppnades två gruvor i Myanmar tillägnade paintite, men det är fortfarande en sällsynthet, med bara mindre än 1 00 ädelstenar. Det är inte bara den sällsynta ädelstenen på jorden – det är också det sällsynta mineralet.

Alexandrit

10 most expensive and coveted gemstones in the world (7)

Pris: upp till 70 000 USD per karat (cirka 93 500 SGD)

(Video) Most Expensive Gemstones Found That Made People Rich

Först upptäcktes i Ryssland, Alexandrits priser varierar beroende på deras storlek.Eftersom större bitar är en sällsynthet kan priset öka exponentiellt.Till att börja med kan mindre bitar hämta ett pris på 15 000 USD per pop.Även om denna sten har hittats i andra regioner som Tanzania och Sri Lanka, förblir storleken en prissättningsfaktor.

Den hittills största - vid 65,7 karat - är för närvarande inrymt vid Smithsonian Institute, och du kan se demhär. Du kan använda din fantasi när det gäller priset för detta historiska fynd, men det är troligen att det bor på Smithsonian.

Smaragd

10 most expensive and coveted gemstones in the world (8)

Pris: Upp till 305 000 USD per karat (cirka SGD 407 400)

Denna välkända klipp är en av de dyraste ädelstenarna i världen.Även om det kan komma över som vanligt återstår det att vara en med den största prislappen.Med sin fängslande gröna nyans är det ingen överraskning att denna eftertraktade ädelsten har blivit en av världens go-to-ädelstenar att pryda sig med.

Många på marknaden har mindre brister.Felfri smaragder är sällsynta, och när man hittas säljs det vanligtvis till ett överväldigande pris.En sådan bit är Rockefeller Emerald, en 18.04-karatrock som köpts av John D. Rockefeller för sin fru.Det befann sig senare vid en Christies auktionsbord och såldes för en rekordbrytande USD 5,5 miljoner.

Röd diamanter

10 most expensive and coveted gemstones in the world (9)

Pris: Upp till 1 miljon US $ per karat (cirka 1,34 miljoner SGD)

Röd är den sällsynta färgen för en diamant, som kan komma i en regnbåge av nyanser.På grund av dess sällsynthet är den röda diamanten lätt en av de dyraste ädelstenarna i världen.Fram till idag finns det bara cirka 20-30 röda diamanter.Färger i diamanter är vanligtvis eftereffekterna av föroreningar.Men för röda och rosa diamanter kommer denna nyans från mindre defekter i gitterstrukturen.

Den största röda diamanten som någonsin såldes såldes till det stora priset på 8 miljoner US -dollar, till 1,6 miljoner US -dollar per karat.

(Video) These 10 Gemstones are the Most Expensive in the World!

Rosa diamant

10 most expensive and coveted gemstones in the world (10)

Pris: 1,19 miljoner US -dollar per karat (cirka 1,59 miljoner SGD)

I likhet med den röda diamanten härstammar den rosa diamanten också sin färg från mindre defekter.Den här diamanten är mestadels att brytas vid Argyle -gruvan i Australien.Medan kostnaden för denna ädelsten kan vara brant, kan du få ett vänligare pris när diamanterna bryts utanför Argyle -gruvan.

Den dyraste rosa diamant som såldes prissattes till 57,7 miljoner US-dollar på Sothebys Hong Kong-auktion i oktober 2022. Döpt den Williamson Pink-stjärnan, den kuddeformade diamanten noteras ha en "fancy livlig rosa" ton och är "internt felfri".

Blå diamant

10 most expensive and coveted gemstones in the world (11)

Pris upp till 3,93 miljoner dollar per karat (cirka 5,25 miljoner SGD)

Du kommer inte att kunna hitta en blå diamant utanför ett auktionshus - det är så sällsynt den här ädelstenen är. Och när det blir planerat till auktion, kommer massor av samlare och privata köpare att svärma för en chans att lägga till det i sin samling. Det finns bara ett fåtal gruvor i världen som bryter blå diamanter – Australien, Indien och Sydafrika.

Den dyraste blå diamanten hittills är Oppenheimer Blue Diamond, som såldes för häpnadsväckande 57,5 ​​miljoner USD. Å andra sidan bor den mest kända för närvarande på Smithsonian. Hope Diamond väger 45,2 karat och har en prisuppskattning på 250 miljoner USD.

Featured Image Credit: Christie's;Hero Image Credit: Unsplash

Inlägget10 dyraste och eftertraktade ädelstenar i världenVisades förstLivsstil Asia Singapore.

(Video) De 10 dyraste meteoriterna i världen Nummer ett kommer att chocka dig

Videos

1. 10 Most Expensive and Luxurious SUVs in the World
(Top10 Files)
2. 26. Ett djupdyk i diamanternas gnistrande värld och värde.
(Feminvest)
3. Dessa fantastiska ädelstenar! - Jenny Söderström, Luleå tekniska universitet / FGA gemmolog
(Luleå tekniska universitet)
4. 10 Av världens YNGSTA mammor!!!! (Bara 6 år)
(Lea Wallin)
5. 10 Jewels That Are So Expensive, You Won't Believe It!
(Mia's Top10)
6. A 1000 Year Old Abandoned Italian Castle - Uncovering It's Mysteries!
(Bros Of Decay)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated: 16/08/2023

Views: 5768

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.