ASUS Prime AP201 PC Case recension (2023)

Liten men kraftfull, kan inte hålfodralet kvävas?

Uppdaterad: 30 augusti 2022 12:10

ASUS Prime AP201 PC Case review (1)

Sebastian Kozlowski

Dela den här artikeln...

ASUS Prime AP201 PC Case review (2)

Innehållsförteckning Dölj

Huvuddrag

Utsidan

Baksidan

Sidorna

Toppen

Fronten

Botten

Insidan

Bakpanelen

Prestanda

Slutgiltiga tankar

(Video) Asus Prime AP201 Case Review. All PROS No CONS!

ASUS Prime AP201

4/5

Redaktörens betyg

ASUS är mer känt för sina andra komponenter somgrafikkort,bärbara datorer, och pc delar. Men det expanderar långsamt sinPC-fodral, så vi tittar nu på ASUS Prime AP201 PC-fodral recension.

Utöver sitt utbud av ROG- och TUF-fodral har den introducerat ett Prime-val. Avslöjad i juni 2022, ger den den enkelhet och mer överkomliga prisklass som erbjuds av Prime-serien som ses i ASUSmoderkort.

Fallet är enmATX hus, ett steg bort från stora stora fall som vi är vana vid att se från ASUS. Den går från stor till liten och har en volym på endast 33L.

Även gjord av rent mesh behöver du inte oroa dig för luftflödesmöjlighet. Även om det bara finns en fläkt som kan behöva lite mer hjälp.

Men det ger gott om utrymme för kylning, även med strömförsörjningen monterad på framsidan. Så vi tittar på hur bra det går med det.

ASUS Prime AP201 PC Case review (3)

Tekniska specifikationer

Typ

Litet torn

Moderkortsstöd

Micro-ATX, Mini-ITX

Mått

460 x 205 x 350 mm (LxBxH)

Inkluderade fläktar

1x Prime 120mm

Material

Stål

Expansionsplatser

4 full höjd

Maximal GPU-storlek

338 mm lång

(Video) Asus Prime AP201 Case Review

Case Drive Bays

4 (1x 2,5″, 3x 2,5″/3,5″ kombinationer)

Kylarkompatibilitet

120 mm, 140 mm, 240 mm, 280 mm, 360 mm (överst)

Huvuddrag

  • 33 liter MicroATX volym
  • Quasi-filter mesh paneler
  • Stöd för upp till 360 mmradiatoreroch/eller fem tillfans
  • Verktygsfria sidopaneler
  • 1x Prime 120mm fläkt medföljer på baksidan
  • 1x Drive släde, 3x förvaringsfästen
ASUS Prime AP201 PC Case review (4)

Utsidan

Om man tittar på fallet utifrån är det svårt att urskilja något som sticker ut. Bortsett från IO på framsidan smälter mesh in i en och skapar en nästan illusion.

Inte idealiskt, för någon med trypofobi är det ett bra alternativ för luftflöde med liten impedans. Klipporna runt kanterna på panelerna bryter upp det för att inte göra det till ett enda stort enhetligt nät.

De täcker också en del av skammen, men baksidan täcker inte din kabelskam. Den kommer också i vitt vilket kan ge lite mer kontrast till resten av delarna.

ASUS Prime AP201 PC Case review (5)
ASUS Prime AP201 PC Case review (6)

Baksidan

Det finns inte för mycket på baksidan av fallet. Det är en ganska enkel baksida utan många funktioner. Med en vattenkokares kontakt, IO-uttag,120 mm fläktmontera, ochPCIeslots.

En av förändringarna i fallet är att bort från normenströmförsörjningär inte i ryggen. Istället monterar du den framtill och måste använda en förlängning. Så se till att inte lämna din PSU avstängd.

Den enkla fläkten är även monterad på baksidan. Med lite vertikalt utrymme finns det viss justering, men du är begränsad till en 120 mm fläkt i det utrymmet.

Sen till sist har du PCIe-platserna. Där du bara hittar fyra fulla platser från mATX-fodralet. Inget vertikalt fäste heller från det kompakta fodralet.

ASUS Prime AP201 PC Case review (7)
ASUS Prime AP201 PC Case review (8)

Sidorna

Om man tittar på sidorna av fallet är det inte mycket som sticker ut. Du får en maskad sida med en slits av trim upptill, som troligen täcker eventuell kylning ovanpå.

Inredningen har också orden "ASUS Prime Case" för att påminna dig om vad din dator är i. Men i ärlighetens namn bryter den upp det svarta hålet av mörkerstil som fodralet erbjuder.

Eftersom det är helt nät kan du se igenom det till var och en av sidorna. Oinbyggd kan du hitta tillbehörspaketet, medan du med en build fortfarande kan se din RGB ordentligt.

Men det betyder också att du kan se skammen i ryggen. Så alla ohanterade kablar kommer sannolikt att sticka ut vid en närmare titt.

Men sidopanelerna lossnar lätt när du behöver reda ut insidan. Du behöver bara dra i sidorna och de översta kullederna kommer ut och du kan skjuta ut den nedre delen.

ASUS Prime AP201 PC Case review (9)
ASUS Prime AP201 PC Case review (10)

Toppen

Uppifrån får du i stort sett samma utseende som resten. Det finns en kant runt utsidan men den är annars fylld med ett nät.

Det finns en enkel flik på baksidan som hjälper dig att öppna toppen. Eftersom flikarna som håller in den kan vara på den styvare sidan.

Det är också här du kan passa in många kylkomponenter i fodralet. Toppen rymmer upp till två 140 mm fläktar, tre 120 mm fläktar eller en 360 mm radiator.

En kylare skulle vara ett utmärkt val eftersom det finns gott om utrymme tills komponenterna nedan för utrymme.

ASUS Prime AP201 PC Case review (11)

Fronten

Framifrån ser vi några funktioner för att bryta upp nätet. På trimmen hittar du I/O-portarna. Det som ingår är:

  • 1x USB 3.2 Gen2 Typ C
  • 2x 3,5 mm-uttag, en hörlurar och en mikrofon
  • 1x strömknapp
  • 2x USB 3.2 Gen 1

Även om du kanske kan montera vilka fläktar som helst på framsidan, är det där strömförsörjningen går. Med ett löstagbart fäste finns det viss flexibilitet i var du kan montera det.

Det finns tre höjdnivåer du kan fästa den på. Ger dig flexibilitet om du planerar att ha en kylare på toppen eller en lagringsenhet monterad nedåt.

Det begränsar storleken på PSU till mellan 140-180 mm, vilket är bra för de flesta val. Men erbjuder dem den svalaste luften för att hålla dem igång i det långa loppet.

ASUS Prime AP201 PC Case review (12)
ASUS Prime AP201 PC Case review (13)

Botten

Förutom det medföljande designnätet finns det faktiskt ett magnetiskt nät på undersidan av fodralet. Att täcka hela området ger en extra barriär mot damm om du använder det som ett intag.

Även om grafikprocessorn troligen redan tar in luft från botten. Och fötterna står högt för att tillåta allt det luftflödet., med en höjd på 2,7 cm/1,06".

Området tillåter också två 120 mm fläktar i botten. Eller upp till två lagringsenheter för att utöka dina behov.

Insidan

När du öppnar den hittar du en rymlig öppning. Det finns inga separationer och allt är öppet, bara inte lika högt som vissa.

Det är därför du hittar att moderkortsfacket endast stöder Micro-ATX och Mini-ITX moderkort.

Mer fokuserat på liten storlek finns det alltid en oro för montering av komponenter och bra kylning. Men här får du plats förvånansvärt mycket.

Den stöder ett grafikkort upp till 338 mm i längd. Så även vårt MSIRTX 3080Gaming X Trio passar in med en viss lucka till PSU:n.

Även om du får tjockare kort kan begränsa vad du kan lägga till i botten av fodralet. Som att passa en fyra-slotASUS Noctua RTX 3080kommer att komma precis nära nätbotten.

ASUS Prime AP201 PC Case review (14)
ASUS Prime AP201 PC Case review (15)

Detta begränsar den extra kylningen ochlagringdu kan lägga in men det bör inte hindra det för mycket. Då kortet enkelt kommer att kunna få in bra luft av sig självt.

Ett annat storleksbekymmer kan varaCPU kylarehöjd. Men fodralet stöder en maximal kylhöjd på 170 mm. Vilket borde räcka för de flesta av dina val.

När det gäller kylning är ett problem du kan stöta på bottenfläktarna och spelrummet. Om du installerar en fläkt i botten kan det uppstå problem med att fläkten träffar USB 3.0-kabeln. Detta kan orsaka viss oro för att gå sönder något.

Det finns också GPU-strömkablarna att oroa sig för. Vi dirigerade dem längst ner, vilket är mindre lämpligt, eftersom det finns möjlighet att träffaGPU fläktarunder användning.

Så det kan vara lättare att bara dra dem över toppen så länge du kan passa dem i den bakre kanalen.

Sedan är det längst fram där vi hittar den största skillnaden i det här fallet till andra alternativ. Det är här du kan hänga din strömförsörjning.

(Video) Small case - Big features. Asus Prime AP201 Review

Det finns ett fäste som kräver att det extra sidofästet tas bort och fler skruvar framifrån. Sedan kan du fästa PSU:n och hänga den på tre olika höjder. Tillåter lite lek med det extra utrymmet ovanför och under.

Som det är framtill får du en förlängning som är rätvinklig och riktar sig mot fodralet. Gör det lite svårare att hantera kablarna.

En annan sak att tänka på är var kablarna från PSU:n måste gå genom botten. Och med en längre strömförsörjning kommer du att få svårare att hantera dem.

Fördelen med att placera komponenten där är dock tillgången till frisk luft. Med fläkten riktad utåt ser den till att de kan hålla sig svala. Fast då måste den varma luften gå någonstans och den kommer att drivas ut i höljet såvida den inte kan komma ut genom toppen.

Tidigare

Nästa

Bakpanelen

När man nu tittar på hemligheterna bakom ryggen finns det inte för mycket att titta på. Det finns många utskärningar för ledningen med lite annat.

Det finns en släde för en 2,5-tums enhet i det nedre högra hörnet, som hålls in med en enkel tumskruv. Och det är den enda funktionen där.

Men du får se alla utskärningar och användbara ruttalternativ. Mot framsidan finns det många alternativ över och under strömförsörjningen för att ta bort kablarna från PSU:n. Även om det saknar dedikerade bindningsplatser för den bästa ledningen.

Bredvid det finns en dedikerad kabelkanal. 32 mm i storlek ger det dig någonstans att gömma undan kablarna. Med medföljande kardborrband hjälper det till med röran, men utan gummigenomföringar går det inte att dölja det helt.

Även om det med sidopaneler i mesh kanske inte är för tydligt på den mörka sidan. Men det betyder att du kan få bra räckvidd till de flesta av de portar som dina kablar behöver nå.

Tvärs över toppen får du fästpunkter för kraften och kraftförlängningen. Tillsammans med ytterligare en rad nedan för alla andra kablar, som om du hade mer kylning ovanpå.

Längst ner är där vi stötte på några problem. DeSSDkablar dras enkelt men IO och andra bottenkablar hopar sig.

Genom att knyta dem till samma plats des skapas en bunt, som är i linje med den nedre kanten. Det är här sidopanelen glider på för att fixa den så det kan vara lite av en kamp att få tillbaka den.

Men med lite mer tid och ansträngning kan det spridas ut för att ge dig själv en lättare tid. Men totalt sett är det en snygg även om det är trångt i ryggen.

ASUS Prime AP201 PC Case review (21)
ASUS Prime AP201 PC Case review (22)
ASUS Prime AP201 PC Case review (23)

Prestanda

När vi nu tittar på prestandan ser vi hur bra det gör att hålla våra delar svala. Det första testet (röd linje på grafen) var bara med den ena bakre 120 mm Prime-fläkten.

Sedan la vi till två Corsair ML120 Pros till bygget. Ett intag på toppen och ett intag på botten. Introducerar lite mer luftflöde för att se om det gör någon skillnad för CPU- och GPU-temp.

Vi använder HWinfo för att samla in informationen samt en termisk sond för höljets temperatur. En placerad under GPU:n och en bakom CPU-kylaren.

ASUS Prime AP201 PC Case review (24)

Från grafen ser vi att CPU-statistiken är ungefär vid samma temperatur runt 40°C. När vi lägger på belastningen ser vi tempen skjuta upp, och båda finner samma gräns på 90,3°C.

Den extra fläkten framför kylaren ger ingen ytterligare kyla. Även efter att lasten har tagits bort är det ingen verklig skillnad. Även om den extra fläkten jämnar ut upplevelsen och förbättrar nedkylningshastigheten något.

Även om vi inte spelade in frekvensen, ser vi att CPU-effekten minskar för alternativet utan en enda fläkt. Vilket kan betyda att den har strypt och behövt minska strömförbrukningen.

När det gäller grafikkortet ser vi direkt skillnaden. Med ett 0db-alternativ betyder den extra fläkten som blåser över kortet att det startar 12°C lägre än utan.

Detta innebär också att det tar längre tid att nå topptemperaturen. Vilket är 1,5°C lägre än utan fläkt. Erbjuder bara lite bättre kylning.

Och den totala systemeffekten ser vi att fläktalternativet i genomsnitt är lägre än lagerkonfigurationen.

ASUS Prime AP201 PC Case review (25)
ASUS Prime AP201 PC Case review (26)

Slutgiltiga tankar

ASUS Prime AP201 PC Case review (27)

ASUS Prime AP201 PC Case review (28)

ASUS Prime AP201

Typ

Litet torn

Moderkortsstöd

Micro-ATX, Mini-ITX

Mått

460 x 205 x 350 mm (LxBxH)

Inkluderade fläktar

1x Prime 120mm

4/5
Redaktörens betyg

ASUS Prime AP201 är ett fantastiskt litet torn MicroATX-fodral. Med en robust och högkvalitativ konstruktion är den byggd för att hålla. Den är rymlig och unik i sin design och får plats mycket i den även för ett litet fodral. Med massor av kylkapacitet, förvaringsplatser och all meshdesign kommer du att vara säker på att hålla luften flödande. Men det ger dig bara en fläkt som inte riktigt uppfyller behoven hos luftkylda komponenter. Samt att ha begränsat bakutrymme utan någon plats att gömma dina skamkablar. Även då finns det lite eller inget lager till ett över-till-topp-pris över detaljhandeln.

(Video) AMAZING mATX Cases are Back!

Sammantaget är ASUS Prime AP201 ett intressant och annorlunda PC-fodralalternativ som vissa kanske kommer att uppskatta. Med en öppen design finns det gott om plats för alla dina komponenter.

Och med allt nät på panelerna finns det fantastiska alternativ för luftflöde. Som vi rekommenderar att lägga till. Om inte enAIOför din CPU vill du ha så kall luft för den.

Eftersom den singulära bakfläkten inte riktigt ger tillräckligt med ventilation. Eftersom de passiva utsläppen inte kommer att minska det, särskilt med GPU:n som värmer CPU:n.

Det saknas en del kabelhanteringsalternativ på baksidan och det kan bli lite tight annars är det bra hänsyn till kabeldragning.

(Video) MATX IS NOT DEAD! - ASUS Prime AP201 TG

För ett mATX-fodral är det ett ganska bra alternativ. Det är så länge du kan hitta lager till rätt pris på 79,99 USD. I skrivande stund erbjuder endast Newegg det för $330.

WePC är läsarstödd. När du köper via länkar på vår webbplats kan vi tjäna en affiliate-provision.Läs mer

Videos

1. Building a Micro-ATX PC in the ASUS PRIME AP201
(TechSource)
2. I Wish All MicroATX Cases Where Like This | Asus Prime AP201
(Jacqie)
3. MINIMALISTS DREAM! - ASUS AP201 - Unboxing & Overview! [4K]
(Jordan Ash)
4. ASUS Prime AP201 micro ATX PC Case – Go Big. Stay Compact
(ASUS)
5. Building a PC in the ELEGANT ASUS Prime AP210 Case | Review and build
(ConceptSoup)
6. ASUS AP201 Prime - Case Overview (Part I)
(Kleo Yan)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated: 28/08/2023

Views: 6557

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.