De Dodge Demon is op de best mogelijke manier de hel op aarde (2023)

  • Auto's

De 840 pk sterke Demon is de snelste kwartmijlauto ooit, en we hebben hem eindelijk naar de strip gebracht.

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (1)
The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (2)

Tim Stevens Voormalig hoofdredacteur voor CNET Cars

Tim Stevens begon halverwege de jaren negentig met professioneel schrijven toen hij nog op school zat, en heeft sindsdien onderwerpen behandeld variërend van bedrijfsprocesbeheer tot de ontwikkeling van videogames en autotechnologie.

Zie volledige biografie

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (3)
The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (4)

Chris Paukert Voormalig hoofdredacteur / Cars

Na periodes in de productie van tv-nieuws en als publicist van een platenmaatschappij, bracht Chris het grootste deel van zijn carrière door in auto-uitgeverijen. Onder begeleiding van David E. Davis Jr., de oprichter van Automobile Magazine, volgde Paukert Davis op als hoofdredacteur van Winding Road, een baanbrekend e-magazine, voordat hij van 2008 tot 2015 hoofdredacteur van Autoblog was. Chris is een Webby and Telly award- winnende videoproducent en was lid van de jury van de North American Car and Truck of the Year-awards. Hij kwam in 2015 bij het CNET-team en bracht een kleine voorraad vreemde, ondergewaardeerde auto's met zich mee.

Zie volledige biografie

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (5)
The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (6)

Jon Wong Voormalig redacteur voor CNET Cars

Jon Wong was een recensiesredacteur voor CNET Cars. Hij maakte proefritten en schreef over nieuwe auto's en hield toezicht op de berichtgeving over auto-accessoires en garagespullen. In zijn vrije tijd houdt hij van circuitdagen, zorgt hij voor zijn vloot oude Japanse auto's en zoekt hij naar de volgende om aan zijn garage toe te voegen.

Zie volledige biografie

Tim Stevens

Chris Paukert

Jon Wong

8 minuten lezen

Ik ben geen man die te gemakkelijk of te vaak woorden van vier letters laat vliegen, maar ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik in de louche kant van mijn vocabulaire heb gegraven toen ik de Dodge Demon uit 2018 voor het eerst probeerde op een dragstrip . De Challenger SRT Demon is het soort machine dat uw definitie van wat 'snel' betekent, zal bijstellen, het soort auto dat respect afdwingt en het soort auto dat een profane fusillade uit de mond van de meest gereserveerde passagiers ontlokt.

De ervaring van het lanceren van de 840 pk sterke, wheelie-popping, recordbrekende Dodge Demon is er een die je waarschijnlijk niet zult hebben aan deze kant van een vliegdekschipkatapult, maar ondanks zijn brute prestaties en duivelse uiterlijk is er een verrassende hoeveelheid finesse. en techniek hier. Sta ons toe het uit te leggen.

Niet alleen een hetere Hellcat

Toen Dodge zijn Hellcats voor 2015 voor het eerst introduceerde, wist niemand precies wat hij kon verwachten. Tijdschriftcovers en YouTube-video's waren vrijwel verzekerd, maar daadwerkelijke verkopen? Toch dronken enthousiastelingen ze sneller op dan Dodge ze kon bouwen, wat wijst op een sterke honger naar 707 pkSRT-opladersEnUitdagers.

Door dit soort succes overspoeld, is het misschien niet verrassend dat Fiat Chrysler, de moedermaatschappij, er een heeft gemaaktAuto'slaat de ingenieurs van SRT uit de keten stappen, zodat ze de krankzinnige Challenger SRT Demon kunnen creëren.

Het is moeilijk in perspectief te plaatsen hoe gek dit beest is, maar we zullen het proberen: de Demon is expliciet ontworpen voor dragracen en is de eerste straatlegale productieauto diekan bij harde acceleratie de voorwielen van de grond tillen. Hij heeft 840 pk en een koppel van 770 pond-voet. Hij accelereert 100 km/uur in 2,3 seconden, 160 km/uur in 5,1 seconden en laat de kwartmijllichten in 9,65 seconden knipperen bij 230 km/uur.

Het is zo snel dat het eigenlijk uitgesloten is van dragrace-competities, maar daarover later meer.

Je bestuurt de Dodge Demon uit 2018 niet, je overleeft hem

+89 meer
Bekijk alle foto's

Met een 6,2-liter V8 met supercharger en een carrosserie die ongeveer net zo aerodynamisch is als de fabriek waar deze auto uit kwam, zou je kunnen denken dat SRT eenvoudigweg zijn toevlucht nam tot een botte traumabenadering voor meer snelheid en meer vermogen.

2018 Dodge Challenger SRT-demon

Bekijk lokale voorraad

Je zou half gelijk hebben, maar ondanks dat hij een legendarisch naamplaatje uit de jaren 70 weer tot leven heeft gewekt, is de Demon geen knokkeltrekker - er is hier een werkelijk verrassende hoeveelheid technologie en productie-primeurs aan het werk. Dodge heeft manieren gevonden om zowat elke ouderwetse prestatietruc van een dragracer betrouwbaar genoeg te maken om in een productieauto te glippen en er nog steeds garantie op te geven.

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (10)

Wat voor primeurs? Welnu, de SRT Demon is de eerste auto in fabrieksproductie die verkrijgbaar is met een speciaal gekalibreerde motorcontrolecomputer om te profiteren van racegas met een octaangetal van meer dan 100.

Het is de eerste productieauto die is uitgerust met een transbrake, die de transmissie vergrendelt, zodat dragracers zich geen zorgen hoeven te maken dat ze op de rem moeten staan ​​om te voorkomen dat ze door de timinglichten kruipen bij het verhogen van het toerental aan de startlijn - je hoeft alleen maar te trekken het stuur peddelt om te starten.

De Demon is ook de eerste productieauto met een nieuw vloeistof-naar-lucht intercooler-koelersysteem dat koude lucht uit het airconditioningsysteem afvoert, evenals een After-Run Chiller die de supercharger afkoelt nadat de motor is uitgeschakeld.

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (11)

Het is de eerste auto met een Drag Mode-ophanging voor optimale gewichtsoverdracht, een belangrijk onderdeel van prestaties op rechte stukken.

Het is zelfs de eerste productieauto die verkrijgbaar is met een set superslanke voorwielen, speciaal voor dragracen, onderdeel van eenoptionele krat met prestatieonderdelen en gereedschappen.

Dit is niet alleen SRT die de blauwdruk van een muscle car volgt door een steeds grotere motor in een kleinere auto te stoppen, het is de Demon centimeter voor centimeter doorgenomen op zoek naar concurrentievoordelen. Het heeft niet alleen de boost van de 6.2 verhoogd (hoewel deze tot 14,5 psi bedraagt), het heeft meer dan 50 procent van de standaard interne onderdelen van de Hellcat vervangen en het brandstofsysteem en de ademhaling volledig herwerkt, inclusief het toevoegen van dubbele brandstofpompen en wat Dodge zegt is de "grootste functionele motorkapschep van elke productieauto."

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (12)

Vergroot afbeelding

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (13)

Meer innovatie nodig? In een poging om tandenbrekende wielsprongen bij harde lanceringen te elimineren, maakt de SRT Demon zelfs gebruik van de bestaande wielspinsensoren van de auto om slip te detecteren en het motorkoppel tijdelijk te beperken om de tractie snel te herstellen en de aandrijflijn te beschermen. Ja, er hoort softwaremagie bij de hardwarebedrog van deze auto.

Met 'meer snelheid' als altijd leidend principe, heeft SRT ook al het mogelijke gewicht overboord gegooid, tot het punt dat de Challenger SRT Demon feitelijk als een auto met één stoel wordt geleverd. (De passagiersstoelen achter en voor kunnen echter voor het grote bedrag van $ 1 worden teruggeplaatst, dus diteenzitterDe regeling is aantoonbaar grotendeels symbolisch.) Het SRT-team heeft ongeveer 200 pond bespaard op de standaard Challenger Hellcat Demon, voornamelijk door het comfort van het schepsel te verwijderen (waarvan een groot deel tegen meerprijs weer kan worden toegevoegd), maar veel van de nieuwe uitrusting van het model op zijn beurt voegt weer gewicht toe. De Demon geeft de weegschaal een gewicht van 4.280 pond.

Al deze veranderingen zorgen samen voor de snelste kwartmijl-dragauto ooit – sneller dan welke Ferrari, Lamborghini of wat dan ook.

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (14)

Vergroot afbeelding

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (15)

Sterker nog, de SRT Demon is zo snel op de strip dat hij feitelijk is verboden door de National Hot Rod Association, het sanctieorgaan dat zijn recordprestaties heeft gecertificeerd. Dat komt omdat de auto zo snel is dat er extra veiligheidsuitrusting nodig is om legaal te kunnen racen op door de NHRA beheerde faciliteiten, waaronder zaken als een rolkooi en een raceharnas. Dat is apparatuur die eigenaren ongetwijfeld zullen laten inbouwen om deze demon in het wettelijke kader van het sanctieorgaan te persen. Maar vanaf de showroomvloer is deze auto gewoon ‘te verdomd snel’ om door de NHRA te worden goedgekeurd, zegt Tim Kuniskis, hoofd van de NAFTA-personenauto’s van Fiat Chrysler. (Meer details over die situatiehier.)

De lancering

In dit moderne tijdperk van gemakkelijk te besturen supercars en gezinnensedansmet launch control zou je denken dat een perfecte lancering op de strip in de Demon een eenvoudige aangelegenheid zou zijn.

En dat kan ook. Je krijgt meer dan respectabele lanceringen door simpelweg tot aan de lijn te trekken, op de LC-knop op het dashboard te drukken, vervolgens het gaspedaal in te drukken en op het juiste moment de remmen op te tillen. Maar als je dat wiltEchtDuw deze auto, je moet een beetje harder werken.

Ten eerste is er de line lock-modus. Wanneer ingeschakeld, vergrendelt de auto de voorremmen en kun je een grote, mooie rokerige burn-out uitvoeren om de twee achterste Nitto-dragradialen schoon te maken die standaard bij deze auto worden geleverd. Dat deel is in ieder geval eenvoudig.

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (16)

Een goede lancering, met behulp van de transrem, is ingewikkelder. De transrem vergrendelt feitelijk de automatische achtversnellingsbak intern, terwijl de motor nog steeds lage toerentallen kan draaien. In de wereld van dragracen is het nauwelijks een nieuwe technologie, maar als het gaat om de standaardprijs voor een productieauto, is het ongehoord.

Om de transrem in te schakelen, trekt u tegelijkertijd aan beide schakelpeddels. Vervolgens houdt u de rem ingedrukt en draait u enkele toeren. Op dit punt kun je naar boven kruipen om de lichten in te schakelen als je wilt. Vervolgens laat u de rechterpeddel los om aan te geven dat u klaar bent om te lanceren. Op dit punt kunt u ook uw voet van het rempedaal halen. Ten slotte laat u de linker schakelpeddel los om de auto te lanceren, waarbij u ongeveer tegelijkertijd het gaspedaal indrukt.

In de hitte van het moment op de strip, met de kerstboom in je gezichtsveld, is het maar al te gemakkelijk om een ​​van die treden te vergooien. En zelfs als je het goed doet, is er nog steeds behoorlijk wat timing en finesse nodig om de transrem uit te schakelen en precies de juiste hoeveelheid gas te geven. Maar als je dat doet, als je het precies goed doet, is het bijna onbeschrijfelijk.

De golf is onmiddellijk en sterk genoeg om je zicht te vertroebelen, je interne organen hebben plotseling het gevoel dat ze liever extern zijn en het enige wat je kunt doen is je handen aan het stuur houden en je rechtervoet op de grond. Maar je rechtervoet blijft op de grond, omdat dit gevoel verslavend is, en tillen betekent dat je sneller langzamer gaat.

De straat

Het is gemakkelijk om te vergeten, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit een machine is die u mee op straat kunt nemen. Om de volledige 840 pk te krijgen, heb je racegas nodig, maar de auto zal nog steeds 808 pk leveren op het hoge octaangehalte dat je op de hoek kunt vinden. Met een druk op de knop op het dashboard schakelt u tussen de twee. Er is ook een Eco-instelling en een met een wachtwoord beveiligde Valet-modus voor de momenten waarop u de sleutels moet overhandigen aan iemand die u niet helemaal vertrouwt. Net als de Hellcat van 707 pk wordt de Demon ook geleverd met twee sleutels die verschillende vermogensniveaus activeren. De zwarte sleutel is beperkt tot 500 paardenhetzelfde aantal pony's krijg je in de Eco-modus-- en de rode sleutel ontgrendelt het volledige potentieel van de auto.

Op straat is de auto verrassend volgzaam met een lichte rechtervoet, samen met de Auto-instelling voor een losser stuurgedrag en soepeler gedrag van de adaptieve Bilstein-dempers. Er is meer gejank van de supercharger en een luider uitlaatgeluid dan de Hellcat, terwijl de brede Nitto NT05R-weerstandsradialen verrassend stil blijven in de stad en op snelwegen. Ook al zeggen SRT-ingenieurs dat ze 8.000 kilometer met een set Nitto's op de weg hebben gereden, eigenaren die veel regelmatig willen rijden, kunnen het beste een speciale set straatbanden aanschaffen voor een langere levensduur en betere prestaties bij nat weer.

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (17)

Vergroot afbeelding

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (18)

In bochten voelt de Demon aan als een Challenger met merkbare bodyroll, maar met veel meer grip. Door de Sport-pal omhoog te duwen, worden de besturing en de ophanging strakker voor scherpere reflexen, terwijl de rijkwaliteit behouden blijft.

Door te kiezen voor de voorpassagiers- en achterbank worden de dagelijkse rijeigenschappen verder verbeterd, en pendelaars zullen het Uconnect-infotainmentsysteem met een 8,4-inch touchscreen, Bluetooth, beschikbare Wi-Fi-hotspot en beide waarderen.Apple CarPlayEnAndroid Autointegratie. Een geluidssysteem met twee luidsprekers is standaard, maar een rockende Harman Kardon premiumopstelling met 18 luidsprekers is optioneel. Veiligheidsvoorzieningen zoals een achteruitrijcamera, waarschuwing voor kruisend verkeer achteraan en dodehoekbewaking zijn ook standaard.

De Demon is dus comfortabel en in staat om onder de radar te vliegen terwijl hij op zijn tenen door de stad loopt, waarbij hij volgens de EPA 13 mpg in de stad en 22 mpg op de snelweg teruggeeft. Maar bij halfgas en verder breekt de hel los. Snelheidslimieten worden snel overschreden en de soundtrack van de motor is waanzinnig terwijl je je je leven lang afvraagt ​​hoe een auto als deze beschikbaar is voor het publiek die alles op de weg kan afstoffen, afgezien van een superbike - of eenBugatti Chiron.

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (19)

Vergroot afbeelding

The Dodge Demon is hell on Earth in the best way possible (20)

Hoewel het daar prima te doen is, is het spotten van een demon op straat waarschijnlijk een zeldzame traktatie. De meeste van de 3.000 modellen die gepland zijn voor de VS (en 300 exemplaren die bestemd zijn voor Canada) zullen waarschijnlijk hun dagen doorbrengen terwijl ze van en naar dragstrips worden vervoerd of in een verzameling worden opgeborgen, om vervolgens met een luier te worden ingewreven en aan een batterijtender te worden vastgemaakt. totdat hun waarde voldoende stijgt om verkoop op een veiling te overwegen.

En dat zou triest zijn. Maar als jij de dappere ziel bent die echt met je Demon wil rijden, weet dan dit: Dodge wil er echt voor zorgen dat je er niet te veel voor betaalt. De Demon kost $84.995, heel redelijk voor dit prestatieniveau, en het bedrijf doet er alles aan om ervoor te zorgen dat dealerszal de prijs niet drukken. Dat soort dingen klinken als muziek in onze oren.

Net zoals het geluid van een demon bij volledige chat is. Het tijdperk van de elektrische auto staat nu voor de deur en deze gouden dagen van goedkoop gas kunnen niet eeuwig duren. Maar laten we, in ieder geval voor dit moment, dankbaar zijn dat we in een wereld leven waar zoiets belachelijks en verbazingwekkends als de Dodge Demon niet alleen bestaat, maar ook volledig legaal is op de weg.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated: 10/08/2023

Views: 6013

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.