Hur många timmar om dagen kan du studera effektivt? | Lärande kaninhål (2023)

Så du har en ledig dag och du är beredd att plugga mycket. Men du har förmodligen hört att det inte är effektivt att studera för mycket och kan vara skadligt för din hälsa. Så hur når du Guldlockszonen – vad är det optimala antalet timmar som du kan studera på en dag?

Även om studier fortfarande är osäkra på ämnet, baserat på vår forskning kan de flesta studenter studera cirka 7 eller 6 timmar per dag och fortfarande vara effektiva. Den totala tiden kan dock variera beroende på många faktorer och är olika från elev till elev.

Vi kommer att undersöka hur länge du teoretiskt skulle kunna studera, sedan granska lite vetenskaplig litteratur om ämnet och slutligen ge en rekommendation om hur du kan räkna ut den optimala tidpunkten för studier som kommer att fungera för dig.

Teoretiskt sett, hur länge skulle du kunna studera och fortfarande vara effektiv?

Låt mig först och främst definiera vad jag menar medeffektiv studerar. Det innebär att studera på ett sätt som:

  • skadar inte din hälsa
  • du lär dig mest material på kortast möjliga tid
  • du kan fortsätta med detta under längre perioder (flera dagar eller veckor)

Nu med definitionen ur vägen, låt oss titta på hur länge du skulle kunna studera varje dag utan att skada din hälsa, teoretiskt sett.

EnligtStanfords Dr. Dement,det finns tre huvudingredienser för ett hälsosamt liv – sömn, träning och näring.Så här är en konservativ uppskattning (en del av er kanske spenderar mycket mindre på dessa aktiviteter) av hur mycket tid du skulle behöva ägna åt dessa tre aktiviteter varje dag:

  • Sömn – cirka 9 timmar.EnligtNational Sleep Foundationuniversitetsstudenter (i åldern 18 – 25) bör sova från 7 till 9 timmar – så för enkelhetens skull låt oss säga att en genomsnittlig student kan behöva 8 timmars sömn (jag skrev faktiskt en hel artikel om hur mycket sömn en universitetsstudent kan behöva –kolla in det här). Dessutom kan du behöva cirka 30 minuter för att somna och sedan ytterligare 30 minuter för att komma upp ur sängen så det är ytterligare 1 timme.
  • Tränarca 1 timme.Enligt Harvard Medical School,de flesta studiernarekommenderar en hanterbar 30 minuters måttlig fysisk aktivitet varje dag – det kan vara att gå en rask promenad, simma, klättra i trappor, tennis, dansa, etc. Du kan också behöva ytterligare 30 minuter för att gå och duscha eller förbereda dig för aktivitet – så det tar totalt 1 timme.
  • Mat – ca 2 timmar. God mat kan inte skyndas på.Precisionsnäringrekommenderar att du ägnar cirka 20 – 30 minuter till varje måltid. Dessutom kan det ta lite tid att förbereda maten också, oavsett om du lagar mat hemma eller går på restaurang. Om vi ​​antar 3 måltider per dag med 30 minuter för varje så är det 1,5 timme. Slutligen finns det olika snacks som du kan ta, vilket kan ta cirka 30 minuter till.

Så om vi summerar dessa 3 aktiviteter måste du spendera minst 12 timmar på din hälsa.Således,du har 12 timmar kvar att studera.Du bör dock inte ägna alla åt bara studier.Som diskuterats i vår tidigare artikel,om du vill studera effektivt måste du ta pauser.

Ämnet angående hur ofta man ska ta pauser är ganska nyanserat och jag skrevett helt aartikel på den. Men kort sagt,vi rekommenderar att du tar korta pauser (cirka 15 minuter) för varje timmes fokuserat arbete och längre pauser (cirka 30 minuter eller mer) varannan eller var fjärde timmes arbete.

För enkelhetens skull, låt oss anta att du för varje timmes arbete måste spendera 30 minuter på raster.Dessutom, eftersom de flesta människor anser att äta mat och motion som raster kommer vi att räkna dessa aktiviteter som raster. Så låt oss göra enkel matematik och ta reda på hur länge du kan studera:

  • 24 timmar – 9 timmars sömn = 13 timmars vaken tid
  • För varje 1 timmes vaken tid måste du lägga 30 minuter på raster => det betyder att du måste lägga 1/3 av din vakna tid på raster och resterande 2/3 av din vakna tid kan läggas på att plugga.
  • 13 timmars vaken tid * 2/3 =8,6 timmar (ungefär tid åt att studera)

Så teoretiskt kan du effektivt studera i cirka 8,6 timmar varje dag – det betyder att du tar ordentliga pauser, tränar, äter och sover ordentligt varje dag.

För många av er kan 8,6 timmar verka litet, men kom ihåg att detta bara är den tid som spenderas på studierna exklusive raster, många människor inkluderar pauser i sin totala studietid. Här talar vi också om tid som ägnas åt effektiva studier och inte studera så mycket som möjligt.

Så om du verkligen är engagerad är det så här en idealisk dag för effektiva studier kan se ut (baserat på vad vi diskuterade ovan).

TidAktivitet
7.00 – 8.00Vakna och äta frukost
8-9Studera i 1 timme
9.00 – 9.1515 min paus
9:15 – 10:15Studera i 1 timme
10:15 – 10:3015 min paus
10:30 – 11:30Studera i 1 timme
11:30 – 12:30Träning (1 timme)
12:30 – 13:00Ät lunch (30 min)
13.00 – 14.00Studera i 1 timme
14.00 – 14.1515 min paus
14.15 – 15.15Studera i 1 timme
15.15 – 15.3015 min paus
15:30 – 16:30Studera i 1 timme
16:30 – 17:301 timmes paus
17:30 – 18:30Studera i 1 timme
18:30 – 18:4515 min paus
18:45 – 19:45Studera i 1 timme
19:45 – 20:45Ät middag 1 timme
20.45–21.45Studera i 1 timme
21:45 – 22:30Koppla av
22:30 – 23:00Gå och lägg dig

Om du följer detta schema totalt kommer du att spendera:

  • 8 timmars sömn
  • 9 timmars studier
  • 7 timmar på raster, mat, träning och andra aktiviteter

Naturligtvis är detta bara ett exempel. Det finns olika sätt att närma sig samma problem och som diskuterats i vår tidigare artikel om den bästa tiden för att studera, kanske vissa människor föredrar att sova och arbeta vid olika tider på dagen.

Det finns människor som Scott Young som kan genomföra ett så intensivt inlärningsschema och fokusera 8+ timmar per dag.Scott är känd för sin MIT-utmaning, där han lärde sig fyra års MIT-kurser på 12 månader. Och han gjorde detta genom att lägga på att studera effektivt 8+ timmar per dag.Se detta inläggoch videon nedan för mer information.

Dock,det största problemet med ett sådant schema är att det inte är särskilt realistiskt eftersom de flesta studenter inte är Scott Young och inte kommer att kunna studera effektivt under en så lång tidsperiod.Låt oss se varför.

Varför ska du studera mindre än 8,6 timmar varje dag?

Jag förstår att många av er har studerat mer än 8,6 timmar per dag (jag själv studerade en gång i 16 timmar på en dag), men problemet här är att de flesta studenter inte kan hålla samma produktivitetsnivå under en så lång period.

Till exempel delade Cal Newport enberättelseav en student som spenderadeca 70 timmar (vilket är ganska nära att plugga 8,6 timmar varje dag) pluggar varje vecka och fick ändå ett otillfredsställande provresultat. Se studentens galna studierutin nedan:

  • Måndag – torsdag – 11 timmar
  • Fredag ​​– 10 timmar
  • Lördag – söndag – 9 timmar

Man kan säga att detta bara är ett fall och att den här eleven kanske har haft otur etc. Men somCal Newport säger jagDet är mycket troligt att den här eleven kunde ha uppnått samma resultat genom att spendera mycket mindre tid på att studera.

Och jag måste hålla med Newport här – baserat på min personliga erfarenhet gäller detta de flesta av eleverna. Jag har ofta tvingat mig själv att plugga mer än vad jag fysiskt klarade av och det fungerade inte – det slutade med att jag slösade bort tid till slut.

Sådana resonemang stöds också av vetenskapliga studier. Enligt 3 akademiska studier (1,2,3), tid som spenderas med studier är inte så viktig för dina betyg.

"Tvärtemot vad många tror, ​​hade den tid som spenderades med studier eller arbete ingen direkt inverkan på akademisk prestation." –Sarath A. Nonis & Gail I. Hudson

Dessa studier har spårat studenter över en tidsperiod och undersökt vad som avgör en bra GPA (Grade Point average).I alla dessa studier förutsade bara det belopp som spenderades på att studera inte GPA (1,2,3).Det fanns elever som pluggade mycket och ändå fick dåliga betyg och elever som pluggade väldigt lite och fick bra betyg. Och vice versa.

Jag vet att det här kan låta ganska konstigt – att tiden som spenderas inte är så viktig. Men tänk på att dessa studier är ganska solida – en av dessa studier utfördes av Anders Ericsson – en berömd forskare om att uppnå toppprestationer och författaren PEAK.

Så vad händer här om du ska sluta studera för det spelar ingen roll hur mycket tid du lägger ner på att studera?Svaret är NEJ – sluta inte studera, men studera smart – fokusera inte på tiden utan på hur du spenderar den tiden.Dessa studier visar att snarare än tid som spenderas på studier spelar dina studie- och hälsovanor och hur du studerar en extremt viktig roll för att bestämma din GPA.

Så tillbaka till huvudfrågan – hur länge kan du studera effektivt?Hittills verkar det som om detta antal definitivt är mindre än 8,6 timmar för de flesta.

Även om vetenskapen inte är tydlig i denna fråga, finns det flera studier i ämnet. Till exempel,enligt en svensk studie,att arbeta 6 timmar varje dag verkade öka produktiviteten.

Vi vet också att det är dåligt att arbeta för mycket och det verkar som att arbeta för mer än45 timmar i veckan är dåligt för din hälsa. Det exakta antalet skiljer sig förstås från studie till studie. Till exempel,according to Kamerade-Hanta,att arbeta över 48 timmar är generellt dåligt för en genomsnittlig anställd.Eller en annanstudien visade att produktiviteten sjunker efter att en person arbetar mer än 50 timmar i veckan.

Så vad är domen?För att generalisera, att arbeta mer än 50 timmar per vecka är inte produktivt. Därför verkar det maximala beloppet som en genomsnittlig student kan dra ut på att vara 50/7 =ca 7 timmar per dag.Detta nummer verkar fungera för mig också. Så baserat på den diskuterade forskningen och min personliga erfarenhet rekommenderar jagca 7 eller 6 timmarper studiedag för de flesta studenter.

Naturligtvis kan detta variera från student till student och i nästa avsnitt kommer jag att diskutera flera faktorer och som kan hjälpa dig att avgöra exakt hur mycket du bör studera.

Så hur räknar man ut exakt hur mycket man ska studera för?

Det finns som sagt inget perfekt antal timmar som passar varje elev.Snarare kan antalet variera från person till person och kan variera från dag till dag. Här är en lista över faktorer (främst baserad på min åsikt och analys) som kan hjälpa dig att avgöra hur mycket studier du kan utföra effektivt:

  • Typ av uppgift eller studera– om uppgiften är extremt intensiv eller kognitivt krävande (som att försöka skriva ett matematiskt bevis) kan det vara omöjligt att göra det under lång tid även med ordentliga pauser.
  • Din allmänna hälsa och mentala tillstånd– om du inte är frisk eller är deprimerad kan det vara ganska svårt att koncentrera dig eller att arbeta under långa perioder. Och vice versa.
  • Dina studievanor och övergripande koncentrationsförmåga– om du vet hur man studerar effektivt, har en studievana och är van vid att koncentrera dig under längre perioder – är det mer troligt att du kommer att kunna studera längre effektivt. Naturligtvis kan det ta lite tid att bygga en sådan kapacitet som Cal Newport diskuterar i sin bok "Deep Work".
  • Hur du känner dig just den dagen– vi känner oss olika från dag till dag – ibland är vi glada och energiska och ibland verkar det som att vi inte ens kan lämna vår säng på morgonen. Så som ett resultat av vissa dagar kan vi ha ganska lätt att studera produktivt under en längre tidsperiod, till exempel 8 eller 9 timmar, medan vi andra dagar inte kommer att kunna studera ens under 2 timmar effektivt.
  • Andra skyldigheter– tänk om du har andra uppgifter förutom att studera som ett deltidsarbete eller att delta i olika studentorganisationer. Om så är fallet blir den tid du kan lägga på studierna naturligtvis mindre.

Även om många av dessa faktorer är sunt förnuft,poängen är att du ska experimentera, skapa din egen studierutin och ändra den beroende på omständigheterna. Försök att notera hur du mår den dagen, försök bygga upp studievanor, förbättra din hälsa osv.

Slutligen kan du bara använda en enkel tumregel, studera med ordentliga pauser så länge du känner dig effektiv.När din produktivitet börjar sjunka, försök att byta uppgift eller försök bara vila lite eller till och med kalla det en dag.

Naturligtvis kan sådana råd uppmuntra en del av er att skjuta upp. Så för att undvika det skulle jag föreslå att du ställer in ett minsta antal timmar som du måste studera varje dag, till exempel 3 timmar (eftersom alla kan studera produktivt i minst 2 eller 3 timmar).

Men hur är det med Elon Musk och alla andra människor som tillbringar lång tid på att arbeta varje dag?

Du har säkert hört att det finns människor som Elon Musk som nästan har rutingrundarbete 80 eller 90 timmar per vecka.Eller människorsom Gary Vaynerchuk, enligt vem, om nystartade grundare vill klara sig bör de lägga ner minst 18 timmar om dagen under det första året.

Studenter som idoliserar Elon (jag gillar honom själv) kanske drar slutsatsen att man bara ska jobba och plugga så mycket som möjligt. Ett sådant resonemang är dock felaktigt och kan vara skadligt.Här är varför:

För det första håller forskningen inte med sådana resonemang.Som redan beskrivits ovan är forskningen ganska tydlig – att arbeta mer än 50 timmar per vecka är inte produktivt. Dessutom, som tidigare nämnts, är forskningen tydlig att bara studera så mycket som möjligt inte fungerar. Det viktiga är inte hur mycket du studerar, utan hur du studerar. Kvalitet över kvantitet.

För det andra är det väldigt annorlunda att driva ett företag från att studera.Att säga att eftersom Elon musk tillbringar 14 timmar per dag på att arbeta bör du studera 14 timmar per dag – är ett felaktigt resonemang. Tänk på det – att driva ett företag innebär mycket att prata, ringa, gå från plats till plats, mejla, etc. Alla dessa aktiviteter kräver inte lika mycket mental kapacitet som att lära sig något svårt studiematerial.

Jag säger inte att det är lätt att vara entreprenör – jag säger bara att din hjärna kan hantera många olika aktiviteter med låg mental ansträngning (som samtal, ta emot, e-post) under en längre tid, men att studera intensivt under en längre period av tid är mycket mer belastande för ditt sinne och för de flesta omöjligt att göra.

Enligt väl respekterade forskare (K. Anders Ericsson,Michael J. PrietulaochEdward T. Cokely) –de flesta människor kan inte ägna sig åt mentalt nedsättande aktiviteter under mycket långa tidsperioder.Och de flesta chefer ägnar sig inte åt sådana aktiviteter "eftersom majoriteten av deras tid konsumeras av möten och vardagliga bekymmer." (HBR)

Här är vad dessa forskare skrev iaffärsrecension från Harvard:

"Det är intressant att notera att inom ett brett spektrum av experter, inklusive idrottare, romanförfattare och musiker, är det väldigt få som verkar kunna engagera sig i mer än fyra eller fem timmar av hög koncentration."

"De flesta expertlärare och vetenskapsmän avsätter faktiskt bara ett par timmar om dagen, vanligtvis på morgonen, för sina mest krävande mentala aktiviteter."

För det tredje finns det massor av andra högpresterandekända personer som tillbringar mycket mindre tid på att arbeta. Tänk till exempel på olympiska idrottare som Michael Phelps, som "tränar cirka fem till sex timmar om dagen sex dagar i veckan." (Sportsmotor). Eller om Terrence Tao, en Fields-medaljevinnare och utan tvekan den bästa matematikern i världen för närvarande. I sin artikel om hur han sköter sin tid beskrev han att han ibland är glad om han bara kan tänka två timmar på en dag:

”En annan sak är att min förmåga att göra all seriös matematik fluktuerar mycket från dag till dag;ibland kan jag tänka hårt på ett problem i en timme, andra gånger känner jag mig redo att skriva in alla detaljer i en skiss som jag eller mina medförfattare redan skrivit, och andra gånger känner jag mig bara kvalificerad att svara på e-post och göra ärenden, eller bara ta en promenad eller till och med en tupplur.”

Sammanfattningsvis är resonemanget att du bara ska studera så mycket du kan eftersom Elon Musk jobbar galna timmar felaktigt och bristfälligt för de ovan nämnda tre huvudpunkterna.

Slutgiltiga tankar

Du kanske har kommit till den här artikeln och förväntar dig att jag kommer att ge dig ett galet nummer som 14 timmar per dag eller mer, menDet är helt klart, baserat på bra forskning, att människor helt enkelt inte kan vara effektiva under så långa perioder under lång tid.

Många studenter hoppas att de kan kompensera för all tid de har ägnat åt att slappna av med bara ett par dagars nonstop-studier. Men tyvärr fungerar inte det verkliga livet så. Två dagars arbete 14 timmar per dag är inte detsamma som fyra dagars arbete 7 timmar per dag.

Som diskuterats i en tidigare artikel (hur många timmar studerar toppstudenter) inget kan slå konsistens och goda studievanor.Istället för att koncentrera dig på kvantitetsfokus på din produktivitet, ser studietekniker till att du varje dag spenderar minst ett par timmar på att studera.Du kommer att bli mycket friskare, gladare och i grunden en bättre student. Och kom ihåg detbra studier tar tid, men denna tid är fördelad på en lång period av dagar.

FAQs

Hur många timmar ska man plugga på universitetet? ›

En veckas heltidsstudier ger 1,5 högskolepoäng, men du kan även läsa på halvfart (deltid) och kvartsfart (deltid). För en utbildning på helfart är det tänkt att du ska lägga ca cirka 40 timmar i veckan på studier, som till exempel schemalagd undervisning, grupparbeten och egna studier.

Hur pluggar man på bästa sätt? ›

Hermods studieteknik tips
  1. Bestäm tid och plats. När du studerar ligger mycket ansvar på dig själv gällande hur tiden ska prioriteras. ...
  2. Sätt upp delmål. ...
  3. Stäng av dig från omvärlden. ...
  4. Var nöjd med "good enough" ...
  5. Ta pauser. ...
  6. Läs högt.

Hur ofta måste man vara på högskolan? ›

Olika ämnen använder sig av olika metoder för undervisning. Hur många timmar i veckan du har på schemat varierar också mellan olika utbildningar. När du studerar på heltid kan du räkna med att lägga ungefär 40 timmar per vecka, alltså en vanlig arbetsvecka.

Vad händer om man inte klarar en kurs på universitetet? ›

Om du inte klarar kravet på studieresultat och inte har särskilda skäl som vi kan ta hänsyn till, avslår vi din ansökan. När du klarat resultatkravet får du skicka in en ny ansökan. Då kan du som tidigast få studiemedel eller studiestartsstöd veckan efter du klarade kravet.

Hur mycket ska man plugga varje dag? ›

En normal studievecka enligt CSN är 40 timmar av studier, alltså 8 timmar per dag. Däremot har jag upplevt att man sällan behöver plugga så mycket varje vecka. Om du är effektiv kan 4 timmar per dag vara tillräckligt, men det kan behövas mer i vissa perioder.

Hur många procent klarar civilingenjör på 5 år? ›

Även bland civilingenjörerna har andelen som tar examen minskat de senaste tio åren. Där handlar det om en minskning från 25 till 22 procent som går igenom på fem år, alltså litet drygt nominell tid.

Har man lov på universitetet? ›

Det finns inga officiella lov som till exempel jullov, sportlov eller sommarlov när du studerar på högskola. All tid från terminsstart till dess att terminen slutar räknas som studietid.

Hur många timmar per dag bör man plugga? ›

En normal studievecka enligt CSN är 40 timmar av studier, alltså 8 timmar per dag. Däremot har jag upplevt att man sällan behöver plugga så mycket varje vecka. Om du är effektiv kan 4 timmar per dag vara tillräckligt, men det kan behövas mer i vissa perioder.

Hur länge ska man plugga om dagen? ›

Det är mycket bättre att plugga fokuserat i 45 minuter och ta 15 minuters paus än att göra det halvdant i 3 timmar. När du tar paus är det viktigt att du rör på dig, tar något att äta och dricka och tänker på något annat. I början känns pauserna som slöseri med tid, men så är det inte.

Hur många timmar är 100% studier? ›

Planerade studier 20 timmar i veckan eller mer ger rätt till studiemedel för heltidsstudier (100 procent). På yrkeshögskolan behöver du läsa 5 poäng per vecka för att få rätt till studiemedel för heltidsstudier. Om du läser i 20 veckor innebär det att du måste läsa 100 poäng för att få fullt studiemedel.

Kan man läsa 200% på universitetet? ›

Om du verkligen vill försöka läsa 200% kan du alltid prata med din studievägledare och se hur de ställer sig till det. Annars är det nog så att du måste vänta tills du blivit klar med det första programmet. Om det andra programmet inte är på högskola eller universitet däremot går det bra att läsa dubbla program.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated: 23/10/2023

Views: 5789

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.